Vučić u Bačkom Jarku: Moćna nemačka kompanija otvara razvojni centar u NS

1
4090
Foto: Printscreen Pink

Spomen-obeležje Podunavskim Švabama stradalim krajem i nakon Drugog svetskog rata osveštano je danas u Bačkom Jarku u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana.

U Bačkom Jarku je u decembru 1944. godine otvoren logor za nemačke civile iz tog kraja i do aprila 1946. godine u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi. Okrivanjem ovog spomen obeležja mi pravimo civilizacijsku razliku u odnosu na naše nekadašnje ponašanje, ali i u odnosu na neke druge narode, rekao je Vučić.

Na ovaj način, dodao je, pokazujemo da umemo da iskažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, jer ćemo samo tako imati pravo da tražimo da se poštuju naše žrtve.

On je izjavio da će u Novom Sadu biti otvoren centar za istraživanje jedne od najmoćnijih nemačkih kompanija, u kojem će posao dobiti 500 inženjera. Srbija će ići napred zahvaljujući odnosima i saradnji sa Nemačkom. Ponosan sam na činjenicu da danas Nemačku gledamo kao prijateljsku i partnersku zemlju, ali nikada ne zaboravljajući i poštujući ono što se dogodilo u prošlosti, kazao je Vučić.

Otkrivanju spomen obeležja u Bačkom Jarku prisustvovali su i izaslanik Vlade Nemačke Hermut Košik, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i crkveni velikodostojnici.

 

PODELI

1 KOMENTAR

  1. U Temerinskoj opstini ne postoji spomenik poginulim borcima tokom devedesetih godina proslog veka. Rekli su mi da nije prosla dovoljna vremenska distanca da bi smo podigli takav spomenik.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here