Dvojezični radio ugašen nakon 45 godina postojanja

0
448

Usvajanjem i početkom primene medijskih zakona 2014/15. godine Radio Temerin dobio je mogućnost privatizacije. Rukovodstvo, zaposleni, ali i lokalna samouprava nisu pravovremeno reagovali, te je prilika propuštena.

Od oktobra prošle godine, Radio Temerin emitovao je program i dalje u vlasništvu Opštine Temerin, iako je zakon predviđao da mediji do tada budu privatizovani ili ugašeni. Istek dozvole za emitovanje doveo je do toga da lokalni medij prestane sa radom 1. decembra 2016.

Opština je osnovala Radio Temerin 1971. godine i u prvo vreme emitovano je po nekoliko časova programa na srpskom i mađarskom jeziku, a tek nakon deset godina obezbeđena je profesionalna studijska oprema i adekvatan prostor za zaposlene, novinari i tehničari.

U godini obeležavanja dve decenije postojanja, podignut je nov antenski toranj koji je omogućio kvalitetan signal i program. Zbog velikog interesovanja za direktne radio prenose, došlo je do promena u programskoj šemi, tako da se program na mađarskom jeziku emitovao pre podne, a na srpskom jeziku u popodnevnim i večernjim satima.

Odlukom Skupštine opštine Temerin pre tačno deset godina formiran je Kulturno-informativni centar „Lukijan Mušicki“ u čiji sastav je ušao i Radio Temerin.

Pre Radio Temerina, ugasili su se čuveni Radio Sombor, Radio Zrenjanin, Radio Kikinda i drugi.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here