Dom zdravlja opštine Temerin nastavlja sa predavanjem na temu “Rak grlića materice, faktori rizika i preventivno delovanje”

0
591
Prof. dr Jelka Vukelić o raku grlića materice, faktori rizika i preventivno delovanje | Foto: Aleksandra Malinović

Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice Dom zdravlja Temerin organizovao je predavanje na temu “Rak grlića materice, faktori rizika i preventivno delovanje”. Predavanje je održano u četvrtak 26. januara u sali Skupštine opštine Temerin. 

Na ovom predavanju prisustvovalo je 17 žena gde je Prof. dr Jelka Vukelić, lekar, specijalista ginekologije i akušerstva, govorila je o tome šta je rak, koji su uzročnici raka, kako nastaje rak grlića materice i koji faktori su dominantni kod stvaranja raka grlića materice, koji su opšti faktori rizika, kao i o opštim faktorima prevencije raka, u čemu najčešće grešimo, o simpomima kao i o tome koje žene su najpodložnije oboljevanju od raka grlića materice, šta je potrebno da svaka devojka ili žena zna u vezi sa seksualnim zdravljem, ponašanjem i pregledom.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Cilj predavanja jeste i da se obeleži potreba da apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“ kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi a u Vojvodini na četvrtom mestu.

Prema podacima Registra za rak, Instituta ,,Batut“, svake godine se u proseku registruje 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije (na populaciju Evrope) je iznosila 28,4 na 100.000 žena.

“U 2011. Godini od 60% pregledanih žena i devojaka bilo je inficirano. Na 10 karcinoma dojke ide 1 karcinom genitalnih oboljenja. Tri faktora koja su dominantna u stvaranju raka grlića materice su infekcije, rano stupanje u seksualne odnose i promiskuitetni polni odnosi.” Objašnjava dr Jelka Vukelić.

Dom zdravlja Temerin u narednom periodu nastavlja sa predavanjem na ovu temu u OŠ “Kokai Imre” i SŠ “Lukijan Mušicki”. U utorak, 7. februara u ŠS “Lukijan Mušicki” biće održano predavanje na ovu temu za druge razrede ove škole.

 

PODELI

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here